Ispis

Zobene pahuljice

Oat flakes Zobene pahuljice - eng. Oat flakes

Popularan i zdrav proizvod predviđen ponajprije za zajutrak, koji je pripremljen od očišćenog i nabubrenog zrna zobi. Potrošnjom 100 g zobenih pahuljica podmiruje se oko 1/5 dnevnih potreba u proteinima, 1/4 potreba u mastima i gotovo 1/2 potreba u vitaminu B-1.

Budući da se zobene pahuljice u svijetu obično stavljaju u mlijeku, tome treba dodati kalcij, fosfor i B-2 vitamin iz mlijeka. Kemijski sastav: proteini 13,3%, masti 7%, ugljikohidrati 68% i ukupna vlakna 5,7%. Sadržaj željeza 5,3 mg i cinka 3,2 mg/100 g. Proizvod ima ugodnu aromu lješnjaka, koja se osobito traži.

 


Pastrva

pastrva Slatkovodna riba koja živi u brzim i čistim rijekama. Pripada obitelji Salmonidae koja se vrlo uspješno uzgaja. Prosječno je dugačka oko 30-40 cm a može narasti do jednog metra. Meso pastrve spada u dijetetske namirnice jer ima manje masnoće, manje kolesterola i manje zasićenih masti, samim time  i manju energetsku vrijednost.
Prosječna energetska vrijednost iznosi 140 kcal na 100 g namirnice. Pastrva je odličan izvor esencijalnih ribljih ulja, uključujući omega-3 masne kiseline. Bogat je izvor proteina koji su potrebni za normalan rast i razvoj.