Ispis

Zobene pahuljice

Oat flakes Zobene pahuljice - eng. Oat flakes

Popularan i zdrav proizvod predviđen ponajprije za zajutrak, koji je pripremljen od očišćenog i nabubrenog zrna zobi. Potrošnjom 100 g zobenih pahuljica podmiruje se oko 1/5 dnevnih potreba u proteinima, 1/4 potreba u mastima i gotovo 1/2 potreba u vitaminu B-1.

Budući da se zobene pahuljice u svijetu obično stavljaju u mlijeku, tome treba dodati kalcij, fosfor i B-2 vitamin iz mlijeka. Kemijski sastav: proteini 13,3%, masti 7%, ugljikohidrati 68% i ukupna vlakna 5,7%. Sadržaj željeza 5,3 mg i cinka 3,2 mg/100 g. Proizvod ima ugodnu aromu lješnjaka, koja se osobito traži.

 


Maline

Maline Maline

lako je mala, sastav maline je raznovrstan i bogat antioksi-ansima od kojih su najvažniji vitamin C, antocijani i elagitanini. Dok su antocijani krivci za jarku boju, uništavanje slobodnih radikala i antibakterijsko djelovanje, elagitanini dokazano imaju antikancero-geno djelovanje, a ima ih samo u malinama. Upravo zbog svog sastava malina je lijek gotovo za sve bolesti: čuva srce, štiti probavni sustav, bori se protiv prehlada i kožnih bolesti, a učinkovita je i u raznim kozmetičkim tretmanima. Naravno, najveću ulogu ostvaruje u kulinarstvu u kojem se povezuje isključivo s desertima (kremama, kolačima, džemovima, sirupima, sokovima), a danas se sve češće koristi i u pripravi drugih vrsta jela, pa se nemojte iznenaditi ako vas na večeri u restoranu posluže kotletima u umaku od malina...