Vlakna

Vlakna su sastavni dijelovi bilji stanica koje s hranom unosimo u oraganizam. Sasvim se malen dio biljnih vlakana koje  prerađuje u želucu i crijevima, a najveći dio nepromijenjeni prolazi kroz čitav probavni sustav i izlučuje se stolicom, lako na prvi pogled sasvim beskorisna, vlakna imaju nekoliko važnih uloga u organizmu. Kao prvo, vlakna zadržavaju vodu, a rezultat toga je mekša stolica i prevencija zatvora i pojave hemoroida.
Hrana bogata vlaknima smanjuje rizik i od nastanka karcinoma debelog crijeva, jer ubrzava prolazak hrane kroz probavni trakt te na taj način skraćuje vrijeme štetnog djelovanja toksina na crijevo. Konačno, vlakna sadrže određene tvari koje vežu na sebe kolesterol, te tako smanjuju razinu kolesterola u krvi i smanjuju učestalost pojave srčanih bolesti. Postoje dvije vrste vlakana: topiva i netopiva. Netopiva vlakna pomažu u bržem prolasku hrane kroz probavni trakt, te u njenom lučenju stolicom.
Nalazimo ih u žitaricama, mesu voća i kori povrća. Čini se da samo topiva vlakna imaju sposobnost smanjenja razine kolesterola u krvi. Njih možemo pronaći u različitim namirnicama, jabukama, grahu, zelenom povrću. Smatra se da je za održavanje zdravlja probavnog sustava, ali i čitavog organizma, potrebno svakoga dana unijeti hranom 25 do 30 grama vlakana!
Pin It

O nama

Kk 
KiNetov kuhar je prvi hrvatski elektronički kuhar koji Vam još od 1998. godine nudi kuharske recepte i mnogo korisnih i zanimljivih informacija.

Photo stream

    Oglašavajte

    Oglašavajte svoju turističku ponudu na portalu CroVista.com


    Follow as!